Ο Γιάννης Λαγός συνηθίζει να αφουγκράζεται τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας. Έτσι, όταν οι “Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας -Δίκτυο 36 Νοσοκομείων/ Δομών Υγείας και ΕΚΑΒ” του απέστειλαν την παρακάτω ερώτηση, έσπευσε να την καταθέσει στην Κομισιόν ζητώντας απαντήσεις σχετικά με το υψίστης σημασίας ζήτημα των αντισυνταγματικών και καταχρηστικών πρακτικών που μετέρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις όσων υγειονομικών αντιστέκονται. Ακολουθεί η ερώτηση:
Επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε υγειονομικούς της Ελλάδας που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν
Η Ελλάδα βάσει του άρθρου 206 ν.4820/2021 επέβαλε στο υγειονομικό προσωπικό δομών υγείας που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 την επ’ αόριστον αναστολή των καθηκόντων τους. Ο χρόνος αναστολής καθηκόντων δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, ενώ δεν καταβάλλονται ούτε αποδοχές ούτε βοηθήματα κατά τη διάρκεια της αναστολής.
Ως εκ τούτου, χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν τεθεί στο περιθώριο, στερούμενοι τιμωρητικά τα απαραίτητα μέσα βιοπορισμού, επειδή άσκησαν το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης συναίνεσης έναντι ιατρικής πράξης, όπως κατοχυρώνεται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, την ΧΘΔΕΕ, την ΕΣΔΑ, τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική κ.ά.. Επιπρόσθετα, ο Κανονισμός 953/2021 ΕΕ προβλέπει ότι είναι αναγκαίο να αποτρέπονται οι διακρίσεις σε βάρος των προσώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το υπ’ αριθμ. 2361/2021 Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ορίζει ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς υποχρεούται να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η Επιτροπή: 1) Εξυπηρετεί το ανωτέρω μέτρο τους στόχους γενικού ενδιαφέροντος της ΕΕ και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; 2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέπονται τιμωρητικές κυρώσεις, που εξωθούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εξαθλίωση;