Επείγουσα ερώτηση Γ.Λαγού στην Κομισιόν για τους ομήρους Έλληνες ναυτικούς στο Ιράν

Ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση για εδώ και πάνω από 90 μέρες οι Έλληνες ναυτικοί των πλοίων Delta Poseidon και Prudent Warrior, στο Ιράν. 

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια των Ελλήνων ναυτικών οι οποίοι, κρατούνται αιχμάλωτοι από τις 27 Μαΐου κατόπιν αντιποίνων από το Ιράν. Όλα ξεκίνησαν όταν το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου την 14η Απριλίου, μεταφέροντας 104134 τόνους ιρανικού πετρελαίου. Με αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης και τη συναίνεση των ελληνικών δικαστικών αρχών ξεκίνησε η απάντληση του πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο. Η εξέλιξη αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, η ομάδα Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» να προβεί σε κατάσχεση με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα. Μεταξύ των ναυτικών από τα δύο πλοία που κρατούνται μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση του Ιράν, συμπεριλαμβάνονται 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση για να την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν δίνουν καμμία πληροφορία για την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Προτίθεται να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ιράν προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι δεδομένου του ότι στο ένα δεξαμενόπλοιο το πλήρωμα βρίσκεται στο πλοίο πάνω από ένα χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει την σωματική και ψυχολογική κατάστασή τους;

Τελευταία άρθρα

spot_img

Related articles